Máte chuť na šťavnatý ovocný dezert? Co takhle vyzkoušet něco z exotiky? Banány, ananas, mango nebo kokos jsou nejlepší volbou.
Na 4 porce potřebujeme:
1 velký ananas, 2 lžíce medu, 1 čl. nastrouhaného zázvoru, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce másla, 1 lžíce citrónové kůry, 1 lžíce růžového pepře, 1 žloutek, 50 g moučkového třtinového cukru, 50 ml koněk
Postup:
- Ananas oloupeme, odstraníme stopku a dužinu nakrájíme na 8 koleček. Med smícháme s nastrouhaným zázvorem a citrónovou šťávou a potřeme jím plátky ananasu.
- Pečeme je na rozpáleném másle na grilovací pánvi z každé strany 3–5 minut. Posypeme citrónovou kůrou a pepřem. Pánev odložíme stranou.
- Žloutky vyšleháme s cukrem a koňakem nad horkou vodní lázní. Na talíře naaranžujeme plátky ananasu, pokapeme je koňakovým krémem a na každý dáme kopeček zmrzliny.
Milujete avokádo? Vyvarujte se těchto 3 chyb při jeho konzumaci
Čokoládovo-mangové košíčky
Na 12 kusů potřebujeme:
Čokoládové košíčky: 2 žloutky, 1/4 čl. vanilkového extraktu, 100 g moučkového cukru, 100 g másla (změklého), 165 g hladké mouky, 30 g kakaového prášku, špetka soli
Mangová náplň: 5 vajec, 175 g moučkového cukru, 125 ml šlehačky, jemně nastrouhaná kůra ze 2 citronů, 1 přepasírované mango (aby vzniklo přibližně 150 g pyré)
Ke zdobení: 2 manga oloupaná a nakrájená na plátky
Postup:

- Na těsto smícháme v misce žloutky, vanilkový extrakt a cukr. Přidáme máslo a promícháme. Potom přidáme mouku, kakaový prášek a sůl, vypracujeme těsto. Vytvarujeme z něj kouli a zabalíme do potravinové folie. Chladíme 30 minut.
- Těsto rozválíme na tloušťku přibližně 3 mm. Povykrajujeme kroužky a dáme do dobře vymazaných formiček. Chladíme ještě 15 minut. Pokud si chceme práci zjednodušit, nepoužijeme formičky, ale kulatou formu o průměru 24 cm. Na těsto dáme pečící papír, zatížíme fazolemi a pečeme 20 minut při 180 stupních. Potom papír s fazolemi odstraníme a pečeme ještě 10 minut. Necháme ve formičkách nebo ve formě 15 minut vychladnout.
- Na mangovou náplň vyšleháme vejce s cukrem v misce dopenista. Přidáme smetanu, citrónovou kůru, mangové pyré a dobře promícháme. Náplň nalijeme do vychladlých košíčků a pečeme 25 – 30 minut, nebo dokud není nádivka téměř pevná.
- Necháme vychladnout ve formičkách, poté z nich vyjmeme a ozdobíme plátky manga do tvaru růžiček.
Vařeškův tip: Chcete-li mít tenké a rovnoměrně rozválené těsto, zkuste ho rozválet mezi dvěma fóliemi.